18 octombrie este Ziua europeană a luptei împotriva traficului de persoane. Cu acest prilej, în perioada 12-16 octombrie 2020 s-a desfăşurat Campania naţională „Săptămâna de prevenire și combatere a traficului de fiinţe

umane“.

Evenimentul care a dat start evenimentului a fost Crearea stendului informativ: Ce este traficul de ființe umane?

De remarcat este și faptul că elevii au fost informați de către Melniciuc Galina, psiholog, în cadrul ședinței Senatului elevilor TFU- definiție și elemente de bază . Conform legii Republicii Moldova cu privire la prevenirea și combaterea traficului de ființe umane prin traficul de fiinţe umane se va înțelege recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane, prin ameninţare cu forţa sau prin folosirea forţei ori a unor alte mijloace de constrângere, prin răpire, fraudă, înşelăciune, abuz de putere sau de situaţie de vulnerabilitate ori prin darea sau primirea de bani ori de beneficii de orice gen pentru a obţine consimţământul unei persoane care deţine controlul asupra unei alte persoane, în scopul exploatării acesteia. Republica Moldova a creat un cadrul legal și instituţional de prevenire şi combatere, iar eforturile sunt coordonate de Comitetul National Antitrafic.

În cadrul Managementului clasei, fiecare dintre diriginți a pus accentual pe Prevenire și combatere a traficului de ființe umane.

A fost creat de către psiholog un Pliant informativ pentru elevi,cadre didactice, părinți: Tu nu ești marfă! Evidențiind ce înseamnă trafic de fiinţe umane şi cine pot fi victime ale traficului de fiinţe umane: Victime ale traficului de fiinţe umane, pot fi persoanele trecute peste graniţa de stat sau transportate în interiorul statului, pentru a fi aduse în stare de sclavie sau servitute. Acest fenomen infracţional are trei elemente caracteristice: recrutarea, transportul, transferul, adăpostirea sau primirea de persoane; ameninţarea cu folosirea forţei sau diferite forme de constrîngere care nu implică violenţa, precum frauda sau înşelăciunea; exploatarea, în special pentru munca forţată în construcţii, agricultură şi sectorul casnic, dar şi pentru cerşit, prostituţie şi diverse forme de exploatare sexuală.

Victime ale traficului de fiinţe umane pot deveni bărbaţi, femei şi copii. Traficul de persoane poate avea loc în străinătate, dar şi în Republica Moldova. Scopul Săptămânii de prevenire și combatere a traficului de fiinţe umane este de a sensibiliza și informa elevii, cadrele diddactice și părinții despre traficul de persoane, riscurile și consecințele acestui fenomen, fiind un pas important în contextul asumării pe termen lung a angajamentului de a preveni şi combate traficul de fiinţe umane (TFU).

 

 

SĂPTĂMÂNA DE PREVENIRE ȘI COMBATERE A TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE

12-16  OCTOMBRIE 2020

Termen de realizare

Subiectul activității/ forma de activitate

Grupul

 țintă

Responsabili

12 octombrie

Ce este traficul de finnțe umane”. Crearea unui panou  informativ

Elevii clasa

 

V-XII

Psiholog

 

12 -16

octombrie

Discuții în cadrul Managementului clasei:

Prevenire și combatere a traficului de ființe umane

 

Elevii clasa

 

V-XII

Diriginții

 

Psiholog

Melniciuc Galina

13 octombrie

Tu nu ești marfă!

Pliant informativ pentru elevi, cadre didactice, părinți.

Elevi clasa

V-XII

Psiholog

Melniciuc Galina

15 octombrie

TFU- definiție și elemente de bază.

Comunicare în cadrul Senatului elevilor

Membrii senatului elevilor

Psiholog

Melniciuc Galina

 

Directorul adjunct pentru educație

Filip Elena

16 octombrie

Analiza SWOT a săptămânii: „Prevenire și combatere a traficului de ființe umane”

Diriginții

Directorul adjunct pentru educație

Filip Elena

 

CE MĂSURI TREBUIE SĂ ÎNTREPRINDEŢI ŞI CE INFORMAȚII AR TREBUI SĂ LĂSAȚI FAMILIEI, RUDELOR, DACĂ V-AȚI HOTARÂT SĂ PLECAȚI PESTE HOTARE?

  • Cu cine şi unde plecaţi;  O fotografie recentă;
  • Locul de munca şi locul de trai (adresa, telefon în tara în care plecaţi);
  • Xerocopiile paşaportului, contractului de muncă;
  • Stabiliţi parola, pe care o veţi folosi în con­vorbirea telefonică în caz dacă aveţi neplăceri;
  • Faceţi mai multe copii ale tuturor actelor necesare călătoriei şi păstraţi-le în locuri diferite, vă va ajuta în cazul în care veţi fi deposedaţi de acte;
  • Nu daţi nimănui (cu excepţia persoanelor abi­li­ta­te) actele Dvs. de identitate;  Învăţaţi limba ţarii în care plecaţi;
  • Până la plecare aflaţi numaidecât adresa exactă şi numărul de telefon al Ambasadei Republicii Moldova în tara de destinaţie, informaţii despre organizaţii ce oferă ajutor migraţilor.

Înainte de a pleca peste hotare este oportun de a studia în detalii informaţiile prezentate pe site-urile organizaţiilor care activează în domeniul promovării migraţiei legale, prevenirii şi asistenţei victimelor traficului de fiinţe umane, cum ar fi:

–          Reţeaua Antitrafic din Moldova – http://www.atnet.md

–          Misiunea Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie în Moldova – www.iom.md www.migratie.md

–          Centrul Internaţional „La Strada”  (Moldova) – http://www.lastrada.md/

Dacă voi sau părinţii voştri/rudele apropiate au decis să plece din ţară şi aveţi nevoie de informaţii privind modul de a pleca legal peste hotare, riscurile migraţiei ilegale şi pericolul traficului de persoane, precum şi informaţii şi asistenţă în cazurile de trafic de persoane, puteţi apela

 

3483   LINIA FIERBINTE NAŢIONALĂ

0 800 77777 apel gratuit din orice localitate a R. Moldova

+373 22 233309 pentru apeluri de peste hotare

 

       PLIANT INFORMATIV REALIZAT DE: Melniciuc Galina, psiholog

IP LICEUL TEORETIC

„ ŞTEFAN CEL MARE” OR. DROCHIA

               

ASISTENȚA PSIHOLOGICĂ ÎN DOMENIUL PEDAGOGIC

Imagini pentru psihologie logo

PLIANT INFORMATIV PENTRU ELEVI, CADRE DIDACTICE, PĂRINȚI

 

PREVENIREA TRAFICULUI

 DE FIINȚE UMANE

 

Libertatea vă conferă facultatea de a alege între bine și rău. Informarea vă învață să faceți alegerea.

 

human-trafficking111-640x480.jpg

 

Victime ale traficului de fiinţe umane pot fi persoanele trecute peste hotarele de stat (trafic extern) sau transportate în interiorul statului (trafic intern), pentru a fi aduse în stare de sclavie sau servitute.

Victime ale traficului de fiinţe umane pot deveni bărbaţi, femei şi copii.

 

2020

   Traficul de persoane este recrutarea, transportul, transferul,  adăpostirea sau primirea de persoane, inclusiv schimbul sau transferul de control asupra persoanelor în cauză, efectuate sub amenințare sau prin uz de forță sau prin alte forme de constrângere, prin răpire, prin fraudă, prin înșelăciune, prin abuz de putere sau profitând de starea de vulnerabilitate sau prin oferirea sau primirea de bani sau de alte foloase pentru a obține consimțământul unei persoane care deține controlul asupra alteia, în vederea exploatării.

Imagini pentru trafic de fiinte umaneRecrutor – este cel care are rol de a ademeni şi convinge persoana pentru a pleca peste hotare.

Victime ale traficului de fiinţe umane, pot fi persoanele trecute peste graniţa de stat sau transportate în interiorul statului, pentru a fi aduse în stare de sclavie sau servitute.

Traficul de copii presupune recrutarea, transportarea, transferul, adăpostirea sau primirea de copii în scopul exploatării. În multe cazuri, aceștia sunt exploatați sexual, inclusiv prin forțarea lor în prostituție  sau alte forme de activitate sexuală precum pornografie infantilă. Exploatarea copiilor poate implica, de asemenea, sclavie sau practici similare sclaviei, servitute sau folosirea copiilor pentru trafic de organe , adopții ilegale, căsătorie timpurie, recrutare în forte militare (copii-soldați) sau cerșit.

Imagini pentru trafic de copii

Imagini pentru trafic de fiinte umane

SEMNELE DIRECTE

ALE TRAFICULUI DE FIINŢE UMANE:

  • Recrutarea – presupune atragerea persoanei în situaţie de trafic prin oferte de studii sau locuri de muncă, prin încheierea căsătoriilor fictive, etc.;
  • Transportare - presupune deplasarea persoanei peste hotare, pe jos sau prin utilizarea diferitelor mijloace de transport, adeseori fiind utilizate căile ilegale (păduri, trecerea prin înot a rîurilor, etc.)
  • Transfer – reprezintă transmiterea victimei unei alte persoane prin vînzare-cumpărare, schimb, arendă, transmiterea în contul unei datorii, dăruire sau prin alte tipuri de tranzacţii cu sau fără răscumpărare;
  • Adăpostire – presupune plasarea victimei intr-un loc ascuns pentru a nu fi descoperită de reprezentanţii organelor de poliţie sau de o altă persoană terţă, capabilă să denunţe traficanţii;
  • Ameninţare şi aplicarea violenţei fizice sau psihice;
  • Confiscarea documentelor – presupune sustragerea de la victimă a actelor de identitate, paşaportului, permisului de şedere, ş.a.;
  • Ţinerea persoanei în stare de servitute în scopul achitării unei datorii prestabilite nejustificat - presupune situaţia, în care victima este lipsită de liberate, inclusiv libertate de circulaţie, este ţinută în stare de ostatic pană la momentul achitării de el sau de o persoană terţă a unei datorii legale sau ilegale;
  • Îngrădirea la libera circulaţie - Victima este privată de libertatea circulaţiei sau limitată în a se deplasa doar în perimetrul unei zone restrînse, adesea în scopul evitării contactelor cu alte persoane sau în scopul obţinerii unui randament al muncii maximal.
  • Ameninţarea cu predarea către autorităţi – se aplică de regulă faţă de migraţii ilegali.